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ISSN : 1226-2587(Print)
ISSN : 2288-9507(Online)
Journal of the Society of Cosmetic Scientists of Korea Vol.45 No.1 pp.19-25
DOI : http://dx.doi.org/10.15230/SCSK.2019.45.1.19

Effect of Defatted Torreya nucifera Seed Extract on the Cross-linking of Advanced Glycation End Products to Collagen

Dahee Son,Minkyung Kim,Deokhoon Park,Eunsun Jung
Biospectrum Life Science Institute
주 저자 (e-mail: biouk@biospectrum.com
call: 031) 698-3122

Abstract

Advanced glycation end products (AGEs) are final products formed by glycation reaction between reducing sugars and proteins, lipids or nucleic acids. These AGEs are related to progress of skin aging. In this study, we evaluate anti-aging activity of Defatted Torreya nucifera seed extract (DTSE) through antioxidant, anti-glycation, anti-elastase and inhibitory and breaking activity on the cross-linking of AGEs to collagen assay. Results showed that DTSE contained polyphenols and flavonoids. The IC50 values of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical and 2,2'-azino-bis(3- ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging activity were 16.4 μg (Dried materials, DM)/mL and 16.7 μg DM/mL, respectively. DTSE also inhibited the formation of AGEs, elastase activity and cross-linking of AGEs to collagen as well as broke existing cross-linking of AGEs to collagen in a dose-dependent manner. Consequently, our findings suggest that DTSE could be useful as a cosmetic material with anti-aging activity.

비자 유박 추출물이 최종당화산물과 콜라겐 교차결합에 미치는 효과

손다희,김민경,박덕훈,정은선
바이오스펙트럼(주) 생명과학연구소

초록

최종당화산물은 환원당과 단백질, 지질 또는 핵산 사이의 당화반응에 의해서 생성되는 물질로 이 물질은 피부 노화 과정에 밀접하게 연관되어 있다고 보고되어 있다. 본 연구에서는 항산화 활성, 최종당화산물 생성 저해, 콜라겐과 최종당화산물의 교차결합 저해 및 억제, 엘라스타제 활성 저해 효능 시험을 통해서 비자나무 유박 추출물의 항노화 효과를 평가하였다. 시험 결과, 비자나무 유박 추출물은 폴리페놀과 플라보노이드를 함유하고 있으며, DPPH와 ABTS 자유라디칼을 50% 소거할 수 있는 농도는 각각 16.4 μg (Dried materials, DM)/mL과 16.7 μg DM/mL 로 관찰되었다. 또한, 비자나무 유박 추출물은 농도 의존적으로 최종당화산물 생성과 엘라스타제 활성을 저해하였고, 콜라겐과 최종당화산물의 교차결합을 저해 및 억제하 였다. 따라서 본 연구 결과를 바탕으로 비자나무 유박 추출물은 항노화 효능이 있는 화장품 소재로서 활용 가치가 있음을 확인하였다.

Figure

Table