Journal Search Engine
Search Advanced Search Adode Reader(link)
Download PDF Export Citaion korean bibliography PMC previewer
ISSN : 1226-2587(Print)
ISSN : 2288-9507(Online)
Journal of the Society of Cosmetic Scientists of Korea Vol.44 No.1 pp.39-48
DOI : http://dx.doi.org/10.15230/SCSK.2018.44.1.39

The Coffee Sliver Skin Extracts from Coffee Beans Exhibited Cosmetic Properties with Antioxiant Activity and Inhibitory Effects for Elastase, Collagenase and Tyrosinase

Kyung Eun Lee*, Sang Hyeok Son**, and Sang Gu Kang
Department of Biotechnology, College of Life and applied Sciences, Yeungnam University, 280 Daehak-ro, Gyeongsan-si, Gyeongbuk-do 38541, Korea
*STEMFORCE Inc., Gyeongbuk-do 38541, Korea
**PND COSCHEM, Daegu 42983, Korea
e-mail: kangsg@yu.ac.kr

Abstract

The coffee silver skin is a part of coffee beans. We report that the coffee sliver skin extracts exhibited cosmetic properties of antioxidant, anti-winkle and whitening effects. The ethanol extracts of silver skin showed free radical scavenging activity up to 92.26% in 50 μg/mL, especially against DPPH radical and ABTS radical cation. The silver skin extracts showed inhibitory effects for tyrosinase activity and DOPA oxidation in a dose-dependent manner, suggesting the extracts retain for the whitening property in cosmetics. The coffee silver skin extracts effectively inhibited the elastase and collagenase. Cytotoxicity of the coffee silver skin extracts was measured by the colorimetric MTS assay. The viability of the human keratinocytes (HaCaT) treated with the coffee silver skin extracts was same as that of untreated cells, indicating the extracts are safe to human cells. Here, we suggest that the silver skin extracts of coffee bean could be a potential natural substance for anti-winkle, whitening, antioxidant properties for cosmetics.

커피 은피 추출물의 항산화 효과와 엘라스타제, 콜라게나제 및 티로시나제 저해효과

이경은*, 손상혁**, 강상구
영남대학교 생명응용과학대학 생명공학과, *스템포스(주), **피앤디 코스켐

초록

본 연구에서는 커피생두의 로스팅 과정에서 쉽게 발견되는 커피 은피(coffee silver skin)의 열수와 에 탄올 추출물을 사용하여 항산화, 미백, 주름개선, 세포독성실험을 진행하였다. 커피 은피의 열수와 에탄올 추출 물은 농도가 증가함에 따라 농도 의존적으로 DPPH와 ABTS 라디칼 소거활성이 높아졌으며, 열수 추출물보다 에탄올 추출물이 항산화력이 높게 나타났다. 특히 에탄올 추출물의 경우 50 μ g/mL에서 92.26%의 ABTS 라디칼을 소거시켜 양성대조군과 비슷한 항산화 효과를 나타내었다. 미백효과의 정도를 조사하기 위하여 tyrosinase 저해효과와 DOPA 산화 저해효과를 조사한 결과 농도 의존적으로 저해효과를 나타내었다. 또한 주름개선효과의 정도를 조사하기 위해 elastase와 collagenase 저해 효과를 조사한 결과 elastase와 collagenase를 농도 의존적으로 저해 효과를 나타내었다. 각질형성세포(HaCaT)를 이용하여 세포독성 및 증식실험을 진행하였다. 커피 은피 추출물의 세포생존율은 무처리 대조군과 유사한 결과를 나타내었다. 그러므로 커피 은피는 주름개선, 미백, 항산화 효과를 나타내므로 화장품에 응용 가능한 기능성 소재로 평가된다.

Figure

Table